top of page
  • Yazarın fotoÄŸrafıUmut Balkis

Irak'ta 10 gün

Irak 2002'deki savaş günlerinden beri sessiz sedasız gelişimini sürdürüyor. Ben Türkiye'den dünya turuna çıkacağım diye düşündüğüm zaman Irak aklımda yoktu. Bi arkadaşım Erbil'de çalışmaya gitmişti. Burada her şey normal dediğinde neden olmasın diyerek Silopi'den Zaho şehrine doğru giriş yaptım. Gerçekten de her şey çok normal ilerliyordu.


Gümrük ve giriş kapısı yoğun. Hem araç hem insan trafiği açısından. Şehirler yoğun. Hem ticaret hem sosyal yaşam açısından. Paraların nakit olarak tezgahlarda destelerle değiştirildiği, vergi olmamasından ötürü elektronik cihazların neredeyse %30 %40 daha uygun fiyatlara alınabildiği tuhaf bi ticaret dünyası haline dönüşmüştü Irak. Zaho, ve Duhok şehirlerini geçtikten sonra Erbil'e vardım.


Erbil'de kalenin etrafında örülü 6 yuvarlak şehir yol hattı, bi şekilde sizi hem merkez tarihi bölümüne hem de çarşı pazar bölümüne çıkarmayı başarıyor. Merkezine girdikçe gerçekten çok kalabalık ama dış yollara eriştikçe daha sakin. Oteller, elektronik cihaz satışları, cafe & restoranlar gayet normal bi şekilde hayatlarına devam ediyorlar.


Nakit param kalmayınca para çekmek istedim. Bi kaç banka haricinde ATM'lerden yurt dışından para çekemedim. Çektiğim ATM'de ise %20 Irak bankasına %10 civarında Türk bankasına ödeme yaptım. Yani nakiti yurtdışından vergisiyle, yasal bi şekilde transfer etmek epey masraflı.


Yemekler lezzetsiz. Marketler yeterli. Aradığım her şeyi bulabileceğim merkezler ve bölgeler mevcut. Hatta bazı yerlerde alkol satışı bile var (aldığım bilgi müslüman olmayan vatandaşların sadece alkol satış ruhsatı alabildiği)


Yollar çöl kadar keyifsiz. Shaqlawa'ya gidene kadar doğru düzgün ağaç ve güzel manzara göremedim. Fakat Shaqlawa'da ve sonrasında gerçekten güzel denilebilecek dağ manzaraları, akar su ve ağaçlık bölgelere rastladım. Son şehrim Soran ve oradan da Ömerhan/İran kapısına vardım. Shaqlawa'dan kapıya kadar gelen yol zaman zaman zorlu ama keyifliydi de. Uzun ve hiç bi şeyin olmadığı devamlı rampa çıktığım zamanlar oldu.


Kısa sürede İran'da anladığım bu... Elektronikler %30 yer yer %50 daha ucuz. Otel konaklama Türkiye ile aynı. Gıda fiyatları %10 %20 daha ucuz.


7 görüntüleme
bottom of page